sâmbătă, 26 mai 2012

,,Cântec pentru fiecare''

   Joi, 24 mai 2012 s-a sărbătorit Înălţarea Domnului, iar cu această ocazie locuitorii comunei noastre s-au delectat cu un spectacol de muzică populară,folk,pop şi blues, şi câteva momente de dans.Acest eveniment a fost organizat de Consiliul Judeţean Harghita, Primăria comunei Subcetate şi de Asociaţia Culturală Ardealul Subcetate.
   În mod surprinzător, cetăţenii au răspuns la invitaţie, venind într-un număr considerabil la Căminul Cultural din localitate pentru a se bucura de actul artistic.
   Recitalul a fost deschis de un moment de muzică folk, în compania lui Romică Brunchi,profesor de istorie în zona Vasluiului,marea pasiune a sa fiind muzica.Pe plan naţional a devenit cunoscut prin participarea la multe concursuri naţionale şi ca şi interpret al imnului echipe de fotbal FC Vaslui.

   Apoi, a intrat pe scenă trupa Nemuritorii,compusă din trei haduci care au încântat publicul cu muzica lor  populară şi etno.Oamenii au fost încântaţi de asemena şi de muzica fetelor de la Kronos.




   În continuare, micuţele Feline ne-au făcut să le aplaudăm cu frenezie pentru muzica şi dansul lor.





                                         

   Şi publicul de primă vârstă a avut momentul său prin interpretare unor melodii internaţionale de către o trupă din Gheorgheni.
 

   În final, am fost mândrii că suntem varvigeni datorită dansului popular executat impecabil de trupa de dansuri a comunei. 



 

Pentru mai multe videoclipuri pe canalul YouTube: http://www.youtube.com/channel/UCaOnsx_bIEEZKNgjsmSqzJQ?feature=mhee

luni, 7 mai 2012

Cu un pas mai aproape de comunitate

   ,,De-a lungul anilor, oameni harnici şi ambiţioşi, varvizenii au fost norocoşi pentru că au avut mereu în fruntea lor preoţi şi dascăli inimoşi şi luminaţi. Acum, după 80 de ani de la înfiinţare, un grup de profesori cu iniţiativă vor să însufleţească această comunitate aflată la limita subzistenţei. Din cauza situaţiei materiale precare şi a lipsei locurilor de muncă, majoritatea elevilor din această şcoală au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate pe perioadă temporară sau permanentă. Pe de altă parte, multe familii trăiesc din ajutorul social oferit de primărie, neavând posibilitatea de a-i susţine material pe copiii lor. Aceştia sunt nevoiţi să parcurgă uneori distanţe mari pentru a ajunge la şcoală sau în alte localităţi. Problemele financiare le îngrădesc acestor copii accesul la activităţi şcolare şi extraşcolare, educaţie non-formală, cum ar fi: excursii şcolare, vizionarea unui spectacol/teatru în altă localitate, accesul la parcuri tematice, sau alte activităţi de divertisment şi cultură. Datorită migrării forţei de muncă în străinătate, aceşti elevi au de suferit atât din punct de vedere social cât şi educaţional. Toate aceste lipsuri le îngrădesc viitorilor oameni integrarea sănătoasă şi verticală în societate.''
    Aceasta este ideea cu care şcoala noastră şi-a câştigat  locul  de a participa la proiectul Parteneriat pentru educaţie! Granturi pentru şcoli în dificultate! , în care s-au finanţat bani de la Uniunea Europeană cu scopul de a dezvolta abilităţile,cunoştinţele şi de a descoperi talentul către arte a unor elevi cu situaţie financiară modestă şi cu unii părinţi plecaţi în străinătate.
  Iată activităţile pe care le va avea acest proiect: pictură pe sticlă ,seară de divertisment ,vizită la sera de flori, excursie în Banat ,vizită la Apemin Borsec,excursie la pescăria Gudea,amintiri dintr-o călătorie şi balul Toamnei .
 Cea dintâi activitate s-a desfăşurat pe data de 2 mai 2012 şi a avut ca scop descoperirea şi perfecţionarea talentului de a desena pe sticlă. Pentru unii dintre cei implicaţi a fost o experienţî nouă,după care au avut de învăţat, şi după cum spun ei ar repeta-o oricând cu plăcere.Tema aleasă pentru desene a fost cea a florilor din anotimpul în care sunt, iar rezultatele le puteţi vedea în imaginile de mai jos: