marți, 30 aprilie 2013

Evenimente primăvăratice la Subcetate

   Cu pași mărunți, dar siguri, natura a revenit la viață proclamând venirea primăverii.Printre primele semne ale acestui anotimp se numără gingașii ghiocei care și-au croit cale prin zăpada abia trecută.

   Totodată, acest anotimp a însemnat pentru agricultorii comunei o perioadă istovitoare, trudind din greu pentru a strânge roadele muncii lor la toamnă.Câmpurile și holdele comunei sunt pline de locuitori harnici, iubitori de muncă, cartoful fiind printre preferințele lor în materie de legume.


   Odată cu venirea primăverii, sărbătorile pascale se apropie, prima dintre acestea fiind Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută sub numele de Florii. Rememorăm pasajul biblic în care Iisus Hristos intră călare pe un măgar în Ierusalim, în semn de smerenie, este lăudat de creștini prin: „Osana ,Fiul lui David! Binecuvântat e cel ce vine în numele Domnului! " și în calea sa sunt aruncate ramuri de finic. 


   În semn de retrăire a acelui moment, creștinii ortodocși duc la biserică ramuri înflorite pentru a fi sfințite, iar mai apoi acestea sunt aduse acasă cu scopul de a proteja familia de greutăți.

   Slujba de Florii din anul acesta a fost una mai specială deoarece s-au sfințit icoanele pictate pe sticlă de unii elevi ai Liceului „Miron Cristea”. Inițiați în arta picturii pe sticlă la Miercurea Ciuc, elevii au creat minunate reprezentări ale ființelor divine, care au fost expuse la școala, iar mai apoi aduse la biserica „Sfântul Dumitru”.
Cei doritori să achiziționeze lucrările, au putut face acest lucru la un preț modic care să acopere cheltuielile pentru materialele necesare pictării.
  

sursa fotografii icoane: Revista Lyceum
    Având în vedere că sunt cetățeni ai Uniunii Europene, avem dreptul să beneficiem de ajutor și sprijin pentru a ne dezvolta.De aceea, caravana  Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit ( APDRP) i-a informat pe cei doritori să practice agricultura de beneficiile pe care le au  și măsurile pe care le pot accesa.            

     Harghita este unul dintre județele fruntașe în ceea ce privește deblocarea fondurilor europene, iar localitatea Subcetate s-a numărat printre cele 3200 de comune din țară care a beneficiat de această caravană informativă.Sper ca pe viitor să crească simțul antreprenorial în domeniul agriculturii și cei pasionați să facă o meserie din asta.





miercuri, 3 aprilie 2013

„Școala altfel” : Festivalul de teatru școlar

   Respectând tradiția din anii precendenți elevii de la Liceul „Miron Cristea” s-au prezentat cu piese de teatru  în fața colegiilor, profesoriilor și a familiei.Festivalul de teatru școlar a avut loc în acest an în cea de-a treia zi a „Săptămânii altfel”, zi în care școlarii au avut ocazia de a impresiona publicul prezent cu talentul lor actoricesc.
   După numeroase săptămânii de repetiții, ziua spectacolului a venit și emoțiile odată cu ea, aceștia fiind răsplătiți pentru efortul depus cu aplauze generoase din partea publicului.
    Evenimentul a debutat cu piesa de teatru „Portretul colegei de bancă” , care prezenta ideile unor școlărițe cu privire la înfățișarea fizică și morală a celeilalte.
    Talentul eleviilor claselor a V-a, a X-a și a XI-a a fost evidențiat în „Proces literar- D-l Goe” , în care neastâmpăratul copil creat de I.L.Caragiale este adus în fața instanței pentru a „plăti” pentru neplăceri cauzate și, totodată pentru a se face o comparație între adolescentul din acele vremuri și cel din viața cotidiană.

    
    Dând dovadă că monologul nu este prezent doar în momentele de stand-up comedy,o elevă din clasa a VIII-a a prezentat gândurile ei cu privire la modul în care ar trebui să se comporte un actor.

    Pusă în scenă acum mulți ani de marele actor Florin Piersic, piesa de teatru intitulată „Castravetele” a fost prezentată publicul,stârnind amuzamentul acestora prin comicul dialog dintre o profesoară și un elev nepregătit.


    Nu a lipsit din spectacol nici „Un pedagog de școală nouă” scrisă de I.L.Caragiale, pusă în scenă de cei din clasa a XI-a, care înfățișa detalii din viața școlarului din vremuri demult apuse.Tot acești elevi au jucat rolul unor cadre medicale nepăsătoare în   „Doctore,doctore...” .


   Spre final, piesa de teatru „Boul și vițeii” de Ion Băieșu, interpretată de elevii clasei a X-a a primit ropote de aplauze și punea în discuție răcirea relațiilor dintre părinții care au rămas la țară și copii plecați la oraș pentru un trai mai bun, întâlnindu-se elemente specifice comicului de situație.



   Țin să felicit următorele profesoare care au jucat rolul de regizor în aceste zile: d-na prof. Ramona Moldovan, d-na prof. Maria Șerban, d-na prof. Ionela Popa și d-na prof. Dorina Marc.
 Spectacolul a fost prezentat de Adriana Muscă din clasa a XI-a, iar câștigătorii pentru cea mai bună piesă, cea mai bună interpretare în rol masculin și feminin vor fi anunțați vineri într-un cadru festiv.

„Școala altfel” - ediția a II-a

   Proiectul național denumit „Școala altfel” sau „Săptămâna altfel” a început luni pentru elevii Liceului „Miron Cristea” Subcetate și se desfășoară pe perioada 1-5 aprilie.Țin să vă reamintesc că sub sprijinul Ministerului Educației, școlarii au un program mai liniștit, plin de activități din toate domeniile pe care aceștia le aleg.
   Fiind în situația de elev, consider că această inițiativă este una prielnică și unică pentru acesta, el bucurându-se de o muncă mai diferită alături de colegii și profesorii săi.
   Ediția a II-a a „Săptămânii altfel” a debutat în școala noastră cu numeroase activități, dar le voi descrie doar pe cele la care am participat.
   Ziua întâi a început cu o lecție informativă despre educație rutieră după care elevii trebuie să conștientizeze importanța cunoașterii regulilor care le respectă atât ca pietoni și cicliști, dar și ca șoferi.Apoi, reprezentanții Poliției Locale au venit pentru a discuta cu cei prezenței despre reglementările asupra circulație din localitate și au schimbat opinii cu privire la contravențiile pe care le pot primi.De asemenea, polițistii au făcut o demonstrație de identificare a unei persoane fără act de identitate cu ajutorul unei stații conectate la o bază  de date.


    Cinefilii au avut ocazia de a se delecta cu o comedie, pe când sportivii „au fost la înălțime” prin jocul de baschet, respectiv prin concursul de șah.Spre sfârșitul zilei, cei implicați în micul festival de teatru ce va avea loc miercuri și-au continuat repetițiile pentru a impresiona în ziua marelui spectacol.
   Ziua a doua a fost una a concursurilor și jocurilor.Pentru început s-a organizat o prezentare cu tema Europa în imagini, un concurs despre orașele europene și unul de cultură generală, unde elevii și-au testat cunoștințele din toate domeniile.Amatorii de jocuri au avut ocazia de a se distra la o partidă de table,șah,dame,moară,cărți împreună cu colegii și profesorii lor, pe când iubitorii de jocuri pe calculator s-au întrecut într-un concurs specific.
   Vremea a fost prielnică pentru desfășurarea campionatului de „sportului-rege” pe terenul de fotbal al liceului.În mod surprinzător, câștigătorii de la liceu au fost cei din clasa a IX-a, pe când la gimnaziu s-a impus clasa a VI-a.