duminică, 26 ianuarie 2014

„Mica Unire” - primul pas spre România

    „Sărbătorim astăzi un moment istoric cu semnificații deosebite. La 24 ianuarie 1859, românii și-au impus voința în fața puterilor vremii profitând de contextul internațional al terminării Războiului Crimeii, iar apoi congresul de pace de la Paris din 1856, evenimente care duc la dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza în Principatele Române, punând Europa în fața faptului împlinit.
    Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei și Țării Românești, iar curentul unionist care a împânzit cele două provincii românești a dat speranța unui viitor care să ne aparțină în totalitate. Acesta a fost unul dintre primele acte de curaj ale poporului român, cu consecințe dintre cele mai importante în timp.
    Se poate vorbi despre Unire ca despre un început , Unirea Moldovei cu Țara Românească a fost un moment care a prefigurat evenimentul de mai târziu, evenimentul de la 1 Decembrie 1918. Lui Alexandru Ioan Cuza îi datorăm numele de România care se aude pentru prima dată la 11 Decembrie 1861 în Proclamația de la Iași.
    Dar dincolo de ce a însemnat unirea Moldovei cu Țara Românească, probabil că astăzi, la sărbătoare întregii țări, este bine să privim la viitor. Ca și atunci, la momentul în care Cuza era ales în Moldova și în Țara Românească, România are nevoie de reforme, desigur, la alt nivel și cu alte obiective.
    Îmi exprim speranța că suntem cu toții mândri, elevi și profesori deopotrivă, români de pretutindeni,de apartenența noastră națională și că vom știi întotdeauna că avem în spate o istorie monumentală, exemplară, care ne definește ca națiune și ne oferă unicitate în lume. ”
    Acestea sunt cuvintele care s-a auzit la debutul manifestării cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, activitate desfășurată în holul Liceului „Miron Cristea”.
    Deși nu a avut amploarea de altă dată, comemorarea a acestui eveniment a adunat un număr considerabil de persoane interesate de istoria națională.
    Un omagiu a fost adus de elevii de liceul care au recitat poezii cu tema Unirii, iar cei de gimnaziu au îmbrăcat cu mândrie portul popular, interpretând piesa de teatru „Să ne amintim de 24 Ianuarie 1859” (după povestirile lui Ion Creangă, Petru Demetru Popescu și Dumitru Almaș), în care aminteau și povestea răzeșului Moș Ion Roată și a domnitorului A.I. Cuza.
    Evident, manifestarea s-a încheiat cu tradiționala Horă a Unirii pe versurile poetului Vasile Alecsandri:
„Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inima română, 
Să-nvârtim hora frăției
Pe pământul României! ”






vineri, 17 ianuarie 2014

„Dor de Eminescu” - 15 ianuarie 2014

    Ziua de 15 ianuarie aduce după sine o dublă sărbătoare la români: în primul rând, acum 164 de ani,Mihai Eminescu vedea lumina zilei în aceea zi și va avea să schimbe mentalități prin creația sa;  iar pe de altă parte, Ziua culturii naționale se serbează în această zi, ca și omagiu adus poetului național al românilor.
   Cadrele didactice și elevii de la Liceul „Miron Cristea” Subcetate nu au trecut cu vederea acest eveniment, ci s-a organizat pentru al patrulea an consecutiv o manifestare culturală denumită „Eminesciana”, care în mod surprinzător a strâns un număr considerabil de persoane dornice să-l omagieze pe „Luceafărul literaturii române”.

    Desfășurat la Cabinetul de Documentare și Informare al liceului, evenimentul a debutat prin prezentarea personalității literare Mihai Eminescu - în viziunea altor autori, de către prof. Ramona Moldovan și prin transmiterea desfășurătorului activității.

    Având în vedere că pentru elevii de clasa a XII-a se apropie examenul de maturitate(printre care mă aflu și eu), aceștia au fost implicați într-un număr mai mare pentru a acumula cunoștințe aplicabile în viitorul apropiat. Pentru început a fost citită biografia marelui poet, care în scurta sa perioadă pe această lume a fost capabil să se afirme în mod categoric și să rămână nemuritor prin creația sa. Opera eminesciană abordează o diversitate de teme și motive printre care putem aminti: iubirea,natura,timpul și istoria; elevii de clasa a XII-a exprimându-și propria opinie printr-un eseu cu privire la aceste concepte.


    În continuare, elevii responsabili de organizarea evenimentului și-au adus propriul omagiu marelui scriitor prin recitarea celor mai cunoscute poezii ale sale, printre care putem aminti: „Lacul”, „Scrisoarea III” , „Trecut-au anii...” , „Criticilor mei” , „Somnoroase păsărele” .


    Literatura universală europeană a fost influențată de opera lui Eminescu, și de aceea au fost recitate poezii precum: „Luceafărul” , „Glossă”, „Fiind băiet păduri cutreieram” în limbile de circulație internațională(engleză,franceză,italiană,maghiară). Un grup coral de fete din clasa a IX-a a menținut trează atenție celor prezenți prin interpretarea unor cântece din creația lirică a poetului național.


    Spre finalul evenimentului, d-na prof. Doina Dobrean și-a manifestat aprecierea față de efortul celor prezenți, iar emoția a fost cu atât mai mare încât a fost ultima întâlnire cu Eminescu a absolvenților clasei a XII-a, fosta clasă a profesoarei. De asemenea, dânsa a prezentat nr. 2 al revistei comunității locale, denumită Viața la Subcetate( http://viatalasubcetate.blogspot.ro/ ), apărută sub coordonarea cadrelor didactice de la liceu „Miron Cristea” și a Consiliului Local. Redactorii își propun ca revista să fie una bianuală și să scoată în lumină toate faptele importante de pe plan local și informațiile necesare cetățeanului, chiar dacă munca este una grea și numărul evenimentelor este redus.