miercuri, 21 noiembrie 2012

Şansă pentru educaţia performantă a tinerilor prin solidaritatea între generaţii

   O activitate inedită a avut loc pe data de 20 noiembrie la liceul ,,Miron Cristea" Subcetate, la cabinetul de documentare şi informare, în cadrul Festivalului Naţional al Şanselor Tale, ediţia a XIII-a, antrenând un număr consistent de persoane.Scopul acestei activităţi a fost acela de a îmbunătăţi educaţia tinerilor cu ajutorul relaţiilor între generaţii, având în vedere că anul 2012 este anul îmbătrânirii active în Uniunea Europeană.
   La această activitate au onorat cu  prezenţa profesorii ieşiţi la pensie,dar cu sufletul încă lângă elevi, cadre didactice active şi elevi ai liceului nostru.

  Activitatea a început cu prezentarea cărţii Ctitori de neam, scrisă sub egida Asociaţiei Dascălilor Harghiteni al cărei preşedinte este doamna profesoară Elena Mîndru, inspector şcolar.
  Volumul întâi a fost prezentat de doamna profesoară Doina Dobrean, membru al Asociaţiei Dascălilor Harghiteni, şi de asemenea, co-autoare a  primului volum.Doamna profesoară amintea că anul trecut s-au împlinit 50 de ani de la înfiinţarea liceului din Subcetate,dar vorbim de a doua înfiinţare,căci prima a avut loc în anul 1955, activitatea fiind întreruptă timp de 4 ani.Dânsa afirma că prima promoţie a liceului din Subcetate   era printre cele mai bune din zona Târgu-Mureş - Miercurea Ciuc, şi că tradiţia dăscălimii de la Subcetate trebuie păstrată în continuare.

   Ctitori de neam prezintă imaginile unor dascăli harghiteni,care de-a lungul generaţiilor au modelat personalităţi şi au creat tipologii de oameni de luat ca model.Acest prim volum cuprinde portretele a 130 de învăţători,profesori,educatori, pentru care profesia de dascăl a însemnat mai mult decât o meserie,ci un mod de viaţă .

    Volumul al doilea a fost prezentat  de domnul profesor Cutlac Ioan, care a amintit numele unor dascăli care cultivat valori şi a discutat cu cei prezenţi portretele celor ce cândva erau în şcoli.Prin aceaste cărţi, le arătăm mulţumirea pentru cele înfăptuite,fie că mai sunt sau nu în activitate, sau trecuţi în lumea umbrelor.
    În continuare, domnul profesor Ţepeluş Dumitru ne-a prezentat noile valori ale muzeului şcolii printre se remarcă: un colţ al şcolarului(cu obiecte din anii 1930), o colecţie numismatică,realizată cu ajutorul elevilor,cea mai veche monedă datând din secolul al XIX-lea şi o sabie a unui ofiţer rus din al doilea război mondial, găsită pe meleagurile varvigene. Domnul profesor ne atrăgea atenţia că, indiferent de naţie trebuie să ne cunoaştem originile ca să ne cunoaştem identitatea noastră.

   Activitatea a luat sfârşit cu prezentarea colecţiei etnografice Casa cu amintiri a ,,Asociaţiei Culturale Dobreanu" , de către preşedintele acesteia, doamna profesoară Doina Dobrean.Colecţia reuneşte un număr impresionant de costume populare şi alte obiecte din vremea străbunilor noştri care aduc aminte de vremurile demult apuse.Colecţia poate fi vizitată oricând la casa doamnei Dobrean,cu această ocazie doresc să o felicit pe dânsa pentru munca depusă şi pentru participările cu această colecţie la numeroasele festivaluri, prin care a promovat tradiţiile din zona noastră.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Autorul se dovedeste un bun si atent reprter al școlii! Poate să ajungă un bun jurnalist. Felicitări! DD

Buzilă Raul spunea...

Multumesc!