joi, 31 octombrie 2013

Evenimentele lunii octombrie la Subcetate

1.Prezentare de carte: ,,Un secol de istorie în imagini"
   Seria evenimentelor culturale de la Liceul ,,Miron Cristea" Subcetate a fost deschisă la data de 1 octombrie cu apariţia cărţii-album ,,Un secol de istorie în imagini", scrisă sub egida Asociaţiei Culturale Dobreanu, de către prof. Doina Dobreanu şi prof. Vasile Dobreanu.
   Evenimentul a avut loc la biblioteca liceului, implicând un număr restrâns de persoane, constituit din profesori şi elev, dar suficient de mare pentru a răspândi mai departe informaţiile aflate.
   Autoarea Doina Dobreanu afirma că ideea de a publica această carte-album a venit din perioada în care aduna îmbrăcăminte şi porturi populare pentru creaţia dânsei . Neavând ce să ofere, cetăţeni dăruiau o fotografie reprezentativă pentru familia lor ca şi o carte de identitate a acelor vremuri.

   Reunite în această carte-album, fotografiile sunt o istorie vizuală a plaiurilor natale începând din Primul Război Mondial şi terminând cu zilele noastre şi cuprind cele mai importante evenimente din viaţa sătenilor(în general, botezul,nunta şi înmormântarea), surprinse de obiectivul aparatului de fotografiat.
   Spre final, elevii prezenţi au recitat poezii cu tema locurilor natale, fiind răsplătiţi cu câte un exemplar al cărţii-album de către autoare.Evenimentul s-a sfârşit cu o discuţie liberă între cei de faţă, iar, personal, consider că  ,,Un secol de istorie în imagini" ar trebui să fie un lucru care să nu lipsească din casa fiecăruia, necesar pentru a ne defini ca varvigeni şi spre cunoaşterea originilor.

2.Sărbătoarea Sfântului Dimitrie la Subcetate
   Cea mai importantă sărbătoare pe plan local, cea a Sfântului Dimitrie(Dumitru), este aşteptată cu nerăbdare de toţi creştinii din localitate, fiind celebrată pe data de 26 octombrie. Datând din anul 1902, biserica ortodoxă din Subcetate poartă numele marelui mucenic, iar simbolistic, Sf.Mucenic Dimitrie este considerat ocrotitorul acestor meleaguri.

   Şi anul acesta, respectând tradiţia creată, biserica a fost plină de oamenii din împrejurimi, reuniţi pentru a cinsti cum se cuvine acest praznic.Slujba a fost oficiată de un sobor de cinci preoţi, atmosfera a fost una solemnă şi de împăcare cu sinele.
   Sfântul Dimitrie a trăit în jurul anului 300 în cetatea Tesalonic din Grecia, în vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximilian. După moartea tatălui, a preluat funcţia de voievod a acestuia şi a fost remarcat datorită calităţiilor sale. Auzind că este creştin, împăratul păgân l-a închis într-o temniţă, iar mai apoi a fost ucis din cauza credinţei sale. Învăţătura pe care trebuie să o desprindem este cea că Dimitrie a pus credinţa în faţa vieţii, fapt pentru care a fost ridicat la rangul de sfânt.
   Creştinii ortodocşi îl cinstesc prin denumirea lăcaşelor de cult cu numele Lui, prin  botezul copiilor cu acest nume, dar şi prin venirea la biserică în această zi. De asemenea, corul bisericesc condus de prof. Cojocaru Dragoş a mărit caracterul de sărbătoare a evenimentului prin cântecele cu tematică religioasă.

   Preotul paroh Ciubucă Marius Traian a ţinut să precizeze aspectele schimbate ale bisericii, printre care se pot aminti: construirea centrale termice, instalarea unei instalaţii de sonorizare, înlocuirea vechilor ferestre şi a pardoselii cu una din granit, dar şi ridicarea unei capele mortuare. După oficiere slujbei, cei prezenţi au participat la slujba de sfinţire a capelei, iar d-l primar Rizea Ioan a mulţumit celor care au contribuit la construirea ei şi care au înţeles necesitatea acestui lucru.

   Apoi, a urmat o agapă creştinească oferită de familile Ţepeluş Dumitru şi Vodă Dumitru, iar cei care şi-au serbat onomastica şi-au urat tradiţionalul:,,La mulţi ani!''. Sărbătoarea locală, dar şi procentul mare de locuitori ai comunei care poartă numele de Dumitru respectiv Dumitriţa au stârnit atenţia Televiziunii Române, care au prezentat o ştire pe această temă:

Niciun comentariu: