vineri, 17 ianuarie 2014

„Dor de Eminescu” - 15 ianuarie 2014

    Ziua de 15 ianuarie aduce după sine o dublă sărbătoare la români: în primul rând, acum 164 de ani,Mihai Eminescu vedea lumina zilei în aceea zi și va avea să schimbe mentalități prin creația sa;  iar pe de altă parte, Ziua culturii naționale se serbează în această zi, ca și omagiu adus poetului național al românilor.
   Cadrele didactice și elevii de la Liceul „Miron Cristea” Subcetate nu au trecut cu vederea acest eveniment, ci s-a organizat pentru al patrulea an consecutiv o manifestare culturală denumită „Eminesciana”, care în mod surprinzător a strâns un număr considerabil de persoane dornice să-l omagieze pe „Luceafărul literaturii române”.

    Desfășurat la Cabinetul de Documentare și Informare al liceului, evenimentul a debutat prin prezentarea personalității literare Mihai Eminescu - în viziunea altor autori, de către prof. Ramona Moldovan și prin transmiterea desfășurătorului activității.

    Având în vedere că pentru elevii de clasa a XII-a se apropie examenul de maturitate(printre care mă aflu și eu), aceștia au fost implicați într-un număr mai mare pentru a acumula cunoștințe aplicabile în viitorul apropiat. Pentru început a fost citită biografia marelui poet, care în scurta sa perioadă pe această lume a fost capabil să se afirme în mod categoric și să rămână nemuritor prin creația sa. Opera eminesciană abordează o diversitate de teme și motive printre care putem aminti: iubirea,natura,timpul și istoria; elevii de clasa a XII-a exprimându-și propria opinie printr-un eseu cu privire la aceste concepte.


    În continuare, elevii responsabili de organizarea evenimentului și-au adus propriul omagiu marelui scriitor prin recitarea celor mai cunoscute poezii ale sale, printre care putem aminti: „Lacul”, „Scrisoarea III” , „Trecut-au anii...” , „Criticilor mei” , „Somnoroase păsărele” .


    Literatura universală europeană a fost influențată de opera lui Eminescu, și de aceea au fost recitate poezii precum: „Luceafărul” , „Glossă”, „Fiind băiet păduri cutreieram” în limbile de circulație internațională(engleză,franceză,italiană,maghiară). Un grup coral de fete din clasa a IX-a a menținut trează atenție celor prezenți prin interpretarea unor cântece din creația lirică a poetului național.


    Spre finalul evenimentului, d-na prof. Doina Dobrean și-a manifestat aprecierea față de efortul celor prezenți, iar emoția a fost cu atât mai mare încât a fost ultima întâlnire cu Eminescu a absolvenților clasei a XII-a, fosta clasă a profesoarei. De asemenea, dânsa a prezentat nr. 2 al revistei comunității locale, denumită Viața la Subcetate( http://viatalasubcetate.blogspot.ro/ ), apărută sub coordonarea cadrelor didactice de la liceu „Miron Cristea” și a Consiliului Local. Redactorii își propun ca revista să fie una bianuală și să scoată în lumină toate faptele importante de pe plan local și informațiile necesare cetățeanului, chiar dacă munca este una grea și numărul evenimentelor este redus.


    
    
    

2 comentarii:

Doinița-Ana Dobrean spunea...

Felicitări pentru promptitudinea cu care redactorul Raul Buzilă si fotograful Iulian Cotfas au postat vestile despre omagierea Marelui Poet la Liceul din Subcetate!
In completare, cititi si ultimulnumăr al revistei „Lyceum”:
http://revistalyceum.blogspot.com
nr. 2 (83),an XVIII (2014)

Buzilă Raul spunea...

Mulțumim pentru apreciere!Încercăm și noi să ducem la capăt munca începută în limita timpului disponibil.Doar uniți putem face ca evenimentele de pe plan local să fie auzite de cei interesați!