marți, 30 aprilie 2013

Evenimente primăvăratice la Subcetate

   Cu pași mărunți, dar siguri, natura a revenit la viață proclamând venirea primăverii.Printre primele semne ale acestui anotimp se numără gingașii ghiocei care și-au croit cale prin zăpada abia trecută.

   Totodată, acest anotimp a însemnat pentru agricultorii comunei o perioadă istovitoare, trudind din greu pentru a strânge roadele muncii lor la toamnă.Câmpurile și holdele comunei sunt pline de locuitori harnici, iubitori de muncă, cartoful fiind printre preferințele lor în materie de legume.


   Odată cu venirea primăverii, sărbătorile pascale se apropie, prima dintre acestea fiind Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută sub numele de Florii. Rememorăm pasajul biblic în care Iisus Hristos intră călare pe un măgar în Ierusalim, în semn de smerenie, este lăudat de creștini prin: „Osana ,Fiul lui David! Binecuvântat e cel ce vine în numele Domnului! " și în calea sa sunt aruncate ramuri de finic. 


   În semn de retrăire a acelui moment, creștinii ortodocși duc la biserică ramuri înflorite pentru a fi sfințite, iar mai apoi acestea sunt aduse acasă cu scopul de a proteja familia de greutăți.

   Slujba de Florii din anul acesta a fost una mai specială deoarece s-au sfințit icoanele pictate pe sticlă de unii elevi ai Liceului „Miron Cristea”. Inițiați în arta picturii pe sticlă la Miercurea Ciuc, elevii au creat minunate reprezentări ale ființelor divine, care au fost expuse la școala, iar mai apoi aduse la biserica „Sfântul Dumitru”.
Cei doritori să achiziționeze lucrările, au putut face acest lucru la un preț modic care să acopere cheltuielile pentru materialele necesare pictării.
  

sursa fotografii icoane: Revista Lyceum
    Având în vedere că sunt cetățeni ai Uniunii Europene, avem dreptul să beneficiem de ajutor și sprijin pentru a ne dezvolta.De aceea, caravana  Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit ( APDRP) i-a informat pe cei doritori să practice agricultura de beneficiile pe care le au  și măsurile pe care le pot accesa.            

     Harghita este unul dintre județele fruntașe în ceea ce privește deblocarea fondurilor europene, iar localitatea Subcetate s-a numărat printre cele 3200 de comune din țară care a beneficiat de această caravană informativă.Sper ca pe viitor să crească simțul antreprenorial în domeniul agriculturii și cei pasionați să facă o meserie din asta.





2 comentarii:

Anonim spunea...

Şi chiar mă gândeam când veţi scrie ceva despre ceea ce s-a întâmplat astăzi. Raul, felicitări! Ca întotdeauna, prezent la diferite activităţi. Mă întreb uneori, oare mai poţi?

Buzilă Raul spunea...

Activitatea de azi a fost ceva spontat,dar ne-am descurcat cum am putut...Rutina participării la evenimente și satisfacția muncii îmi dau energia de a continua ceea ce fac!Consider că se poate și mai bine, dar eu încerc să țin pasul. Toate cele bune!